22 Şubat 2012

12 Öfkeli Adam (12 Angry Man) / Film

Eski siyah beyaz filmleri sıkıcıdır diye hiç seyretmezdim. Artık fikrim değişti. 12 Öfkeli Adam siyah beyaz ama görüntü çok net. Ayrıca film tek bir odada geçtiği için fazla renge ihtiyaç duymuyorsunuz:) Tek odada geçiyor diye sıkıcı sanmayın. Çünkü bu oda şu mahkemelerde suçlu suçsuz diye karar veren meşhur jüri odası..Babasını öldürmekle suçlanan bir gencin idama mahkum edilsin mi yani suçlu mu veya suçsuz mu olduğuna karar verecekler. Film böyle başlıyor. Hatta hiçbir mahkeme sahnesi gösterilmiyor ki işime geldi. Çünkü avukatların saatlerce bağırarak birşeyler savunmalarını ve en sonunda kazanmalarını anlatan Amerikalı filmlerden bıkkınlık gelmişti. Her seferinde bu filmlerde jüriye müthiş bir savunma yaparlar ve jüri odaya girer çıkar en baştaki adam kalkar ve "Guilty" der ve Avukat ve eşrafı zafer kazanır filan.. Ama bu sefer( ki bu eski bir film ) o donuk bakışlı (!) jüriler bir odaya girerler karar vermek için ve film başlar..
Aslında filmin başında odaya girdiklerinde tartışmaya başlamak için ağırdan aldıklarını ve o arada bir kaç karakterle ilgili ipuçları vermelerinden ve içerde 12 adam olduğundan filmin hep o odada süreceğini anladım ve sıkıcı bir film olucak diye izlemeye başladım ama dediğim gibi değildi..
Cinayetin nasıl işlendiğini tekrar tartışmaya başlıyorlar ve zaten herşeyi öğreniyorsunuz. Bunun üzerine de tartışmalar başlıyor tabi ki..12 jürinin 11 i çocuğun suçlu olduğunu düşünüyorlar. Ama karar için oybirliği gerekiyor..Buradan başlıyor işte film..
Bir de 12 birbirine benzeyen adam diyorsunuz baştan ama film bittiğinde az çok hepsini tanıyorsunuz..Oyunculuklar sürükleyici olması müthiş.. Amerikan sineması eskiden daha iyiymiş sanırım. Ben çok beğendim elinize geçerse seyredin bir Pazar günü yalnız..:)

2 yorum:

  1. Mütiş bir film. Başyapıt. Zaten, imdb'nin Top 250 listesinde ilk 10'da kendileri. Tek bir mekanda geçse de sıkılmanın zerresini yaşamamıştım.
    Her şeyi değiştiren tek bir adam... 90 metrekarelik alanda 90 dakikada geçen güzel bir film. Sürükleyici. İzlemene çok sevindim. Cidden. Burada görünce sevindirik oldum. ehehe. Yorumuna sağlık.
    Bir şey daha söyleyeceğim; ama keşke davanın nasıl sonuçlandığını da söyleyeydiler. Yani sonunda bir şey söyleyeydiler. İyiydi be. ehehe.

    YanıtlaSil
  2. evet zaten imdb nin listesinden buldum izleyeceğim filmleri planlarken fellik fellik güzel film arayacağıma şu listeden sırayla izliyim dedim. e işte davada serbest kaldı suçlu. ben de mahkeme salonunu göstermemelerine sevindim. jüri başkanı ayağa kalkar vee not quilty der:) artık kusacağım geldi bu sahneden. gerçi film çok eski o zaman böyle çekseler de orjinal olurdu:) senin de beğenmen süpermiş:)

    YanıtlaSil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...