15 Haziran 2012

Sen, Ben ve Aramızdaki Herşey* Mehmet Z. Sungur / Kitap

Uzun zamandır hakkında yazmak istediğim bir kitap daha... Bu kitabın en önemli özelliği her hafta başı çekilişine katıldığım sevgili kitapkurduyumben blogundan kazanmam oldu. Çocuklar gibi şendim doğrusu en güzel hediye benim için kitaplar... 
Yazarı daha önce televizyonda arada bir görüp konuşmalarını beğenmiş ve kitaplarını almak istemiştim. Bu kitap da tam yerinde tam zamanında oldu benim için. Ben de hemen alıp okumaya başladım ve elimden düşürmem mümkün olmadı. Zamanında kişisel gelişim kitaplarını hatmetmiş ve çoğunu beğenmeyen ve artık kişisel gelişim kitaplarını okumaya ara vermiş biri olarak bu kitap beni şaşırttı açıkcası. Çok beğendim...
Kitap aşkın tanımıyla başlıyor aşk olunca olan olayları öyle bir bilimsel dille anlatmışki hormonları, beyinde olan durumları filan, bundan önce okuduğum o insanı aşka bulayan Murathan Mungan'ın Aşk'ın Not Defteri kitapından sonra gerçekler suratıma tokat gibi çarptı:) Şaka bir yana aşkı tanıtan kitap daha sonra kendimizi tanımamız için bazı ipuçları vermiş. Daha sonra da ilişkilerin matematiğine girerek yapılan yanlışları nasıl düzeltilebileceğini romantizmden uzak akılcı ve çok net bir bakış açısıyla tane tane anlatmış. Hiç birşey havada kalmamış. Soyut fikirlerden, ütopyalardan, mükemmel olmamız gerektiğinden bahsetmemiş herkesin içinden geçenleri yaptığı hataları zayıflıkları gözler önüne sererek samimi bir dille yol göstermiş... Kitabın dili beni ayrıca etkiledi. Sanki sizinle konuşuyor gibi yakınlık kurarak yazmış yazar. Çoğu kişisel gelişim kitabında da siz diye hitap edilir ama bu kitapta sen diye cümleyi sürdürdüğünde sanki psikolog karşınızda ve onunla konuşuyor gibi hissediyorsunuz. Kitabın adı her ne kadar Sen Ben ve Aramızdaki Herşey diye geçip oradaki iki kişinin sevgililer olarak anlaşılması istense de kitabın içinde ayrıca sen ve ben in yazar la okuyucu olduğunu da anlayabiliyorsunuz. Kitabın sonunda da aldatılma konusu incelenmiş, diğer kitaplardan farklı olarak hem aldatılanın acıları hem aldatanın acıları da ortaya konulmuş ve ikisinin de önemsenmesi gerektiği belirtilmiş.Kitabın genelinde ise bazı yerlerde tekrarlar var konunun altını çizmek adına ama ben onlardan hoşlanmadım sadece:)
 İlişkisi olanlar olmasını isteyenler evliliğinde problem yaşayanlar boşananlar aldatılanlar herkesin kendine göre birşey bulabileceği ve en önemlisi hayata geçirebileceği ipuçları var. Bu konuda yazılmış tekrar tekrar okuyabileceğim kitaplardan biri oldu bu kitap...

Altını Çizdiklerim
  • " Evlilik, birlikteliğin tek başına zaferidir."
  • " Tek başınalık ihtiyaç duyulma ihtiyacından özgürleşebilme halidir."
  • " Aşk , bir görme kusuru, evlilik ise görme kusurunun istem dışı tedavisidir."
  • " Suçlamayı ve analiz yapmayı bırakıp, gerekli değişimi sağlamak için ne gerekiyorsa eşinle birlikte onu yapmalısın."
  • " İletişimin amacı uzlaşmak değildir. Mutlaka uzlaşmak istiyorsanız, lütfen yalnızca bir konuda, uzlaşmama konusunda uzlaşın." 
Prof. Dr Mehmet Zihni Sungur

Orta öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamlamış ve 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1982-1984 yılları arasında Erzincan’ın Kemah İlçesi Kerer Köyü Sağlık Ocağı Hekimi olarak görev yapmıştır.

1984 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda uzmanlık öğrenciliğine başlamıştır. 1985 yılında AVRUPA KONSEYİ bursiyeri olarak İngiltere’ye gitmiş ve “Toplum (Community) Psikiyatrisi” konusunda çalışmıştır. Çalışmaları sonucunda hazırladığı rapor Avrupa Konseyi’nce başarılı bulunmuş ve kendisine bir burs fırsatı daha verilmiştir.
1986 yılında “BRITISH COUNCIL” bursu kazanarak 1988 yılının Ocak ayına kadar İngiltere’de Psikiyatri Enstitüsü’nde ve Maudsley ve Bethlem Royal Hastaneleri’nde asistan olarak görev yapmıştır. Bu süre içinde özelikle “DAVRANIŞ TEDAVİLERİ”, “CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI-SEKS TERAPİLERİ” ve “EVLİLİK TERAPİLERİ” alanlarında eğitim almış ve İngiltere-Amerika-Kanada ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü bir klinik çalışmada İngiliz ekibinin terapisti olarak görev yapmıştır.
1988 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki görevine dönmüş ve 1990 yılının Mayıs ayında Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1990 ile 1992 yılının Mart ayı arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Psikiyatri Kliniği’nde askerlik görevini yapmıştır. Bu görevi tamamladıktan sonra 1992 yılının Mart ayında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’na Öğretim Görevlisi olarak atanmış ve 7/10/1992 tarihinde Psikiyatri Doçenti ünvanını almıştır .
Doçentlik sonrasında çalışmalarını özellikle “KOGNİTİF VE DAVRANIŞ TERAPİLERİ”, “CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI” ve “CİNSEL TEDAVİLER” ve “EVLİLİK TERAPİLERİ” konularında yoğunlaştırmış ve 1996 yılında KOGNİTİF VE DAVRANIŞ TERAPİLERİ DERNEĞİ’nin kuruculuğunu, 1998 yılında ise CİNSEL EĞİTİM, TEDAVİ ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ’nin kurucu üyeliğini yapmıştır. Halen KOGNİTİF VE DAVRANIŞ TERAPİLERİ DERNEĞİ’nin başkanlığını ve TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ KOGNİTİF-DAVRANIŞÇI PSİKOTERAPİLER ÇALIŞMA BİRİMİ’nin koordinatörlüğü görevlerini yürütmektedir.
2000 yılında AVRUPA DAVRANIŞ ve KOGNİTİF TERAPİLER BİRLİĞİ BAŞKANI seçilmiştir. Bu görevi sırasında 2001 yılında 31. AVRUPA DAVRANIŞ VE KOGNİTİF TERAPİLER KONGRESİ’ni İstanbul’da düzenlemiştir.
Kognitif ve Davranış Terapileri, Cinsel İşlev Bozuklukları ve Cinsel Tedaviler ve Evlilik Terapileri alanlarında yurt dışında yürüttüğü etkinlikler yanısıra, aynı alanlarla ilgili olarak çıkartılan bazı uluslararası dergilerin danışma kurulu üyesidir. Bu dergiler “BEHAVIOURAL and COGNITIVE PSYCHOTHERAPY (An International Multidisciplinary Journal) ve SEXUAL and MARITAL THERAPY (Journal of the British Association for Sexual and Marital Therapy adlı dergilerdir.
Yurt içinde ise daha çok pratisyenlere ve psikiyatri asistanlarına yönelik “PSİKİYATRİ DÜNYASI” adlı bir derginin editörlük görevini yürütmüştür.
Dr. Sungur İNGİLİZ PSİKOTERAPİLER BİRLİĞİ (UK Council for Psychotherapy) ve İNGİLİZ DAVRANIŞ ve KOGNİTİF TERAPİLER BİRLİĞİ (Biritish Association for Behavioural and Cognitive Therapies) tarafından KOGNİTİF-DAVRANIŞÇI TERAPİST olarak AKREDİTE edilmiş ve kayıtlı terapistler listesine alınmıştır .
İngiliz Davranış ve Kognitif Terapiler Birliği (BABCP), Avrupa Psikiyatristler Birliği (AEP), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), Avrupa Travmatik  Stres Çalışmaları Birliği (ESTSS)’nin üyesidir.
1996 yılında “Cinsel İşlev Bozuklukları ve İnfertilite” adlı uluslararası katılımlı multidisipliner bir kongrenin başkanlığını yapmış, 1998 yılında “Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) Günleri I”, 1999 yılında ise “Cinsel Sorunlar ve Tedavileri” adlı uluslararası katılımlı kongrelerin düzenlenmesinde görev almıştır. Ulusal Sigara ve  Sağlık Komitesi’nin üyesi olup, 1999 yılında Uluslararası Katılımlı Sigara ve Sağlık Kongresi’nin düzenlenmesinde aktif görev almıştır. 2000 yılında ise 1st European Convention on Sexual Disorders adlı uluslararası katılımlı kongrenin düzenlemesini ve Konvansiyon Başkanlığı görevlerini yapmıştır.
1998 yılında, meslektaşları ile hazırladığı proje, uluslararası bir ödül (Lilly Schizophrenia Reintegration Award) almıştır. Aynı yıl Ulusal Sigara ve Sağlık Komitesinin bir üyesi olarak yürütülen eğitim-tedavi hizmetleri ve sağlık alanına katkıları nedeniyle 1998 NUSRET FİŞEK HALK SAĞLIĞI HİZMET ÖDÜLÜ almıştır. 1999 yılında meslektaşlarıyla birlikte hazırladığı bir başka proje, PSİKİYATRİ DERNEĞİ BAHAR SEMPOZYUMLARI 1999 ARAŞTIRMA PROJESİ TEŞVİK ÖDÜLÜ almıştır.
Dr. Sungur, halen  psikiyatri alanında çalışan değişik disiplinlerden profesyonellere “KOGNİTİF VE DAVRANIŞ TERAPİLERİ EĞİTİM KURSU” vermektedir.
2001 yılında profesör olan  Mehmet Zihni Sungur, halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir. 

5 yorum:

  1. hoşgeldiiin blogumaa.
    :)
    kitap sinema tiyatro ile ilgilisin ne güzel.
    :)
    sevindim. görüşürüüz.
    :)

    YanıtlaSil
  2. ben de çok sevindim yazılarını okuduğuma görüşmek üzere:)

    YanıtlaSil
  3. Harika olmuş

    YanıtlaSil
  4. kitabı nerden bulabilirim? Maalesef hiç bir yerde yok.

    YanıtlaSil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...