15 Eylül 2012

Kasablanka (Casablanca) / Film

Kitaplarda izlediğim planı filmlerde de uygulamaya çalışıyorum yani mutlaka izlenmesi gereken, dilden dile dolaşan filmlerden izlemeye çalışıyorum bu aralar. Bunlardan biri de Kasablanka ydı. Nedense bu tür eski Amerikan filmlerini izlemeden önce hep sıkılacağımı düşünüyorum ama hep yanılıyorum. Bu da onlardan biriydi.
Kısaca konusunu kopyalamak istiyorum  sonra yorumlarıma geçeceğim:
Kasablanka, hem unutulmaz bir aşk filmi klasiği olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın unutulmaz oyunculukları ile kült olmuş bir yapımdır. 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupa’lılarla rengarenk, çeşitli bir görünüm kazanmıştır. Rick Blaine karakteri, şehrin en popüler barını işletmektedir. Bir gün eski aşkı Ilsa, direniş lideri kocası Victor Laszlo ile birlikte gelir. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmalarını sağlayabilecek tek kişidir... 

Aslında bir adamın yalnız hikayesi Kasablanca... Rick sevgilisi tarafından terkedilince dünyaya küser ve kimseye güvenmeyen ancak başarılı bir işletmeci olur. Ancak işletmesine gelen terkeden sevgilisi,tekrar Rick i allak bullak eder. Filmin sonunu tahmin etsem de özellikle diyaloglar çok gerçekçi çarpıcı ve yalın geldi bana. 1942'de çekilen bir film için oldukça akıllıca diyaloglar küçük oyunlar var. Zaten filmin büyük çoğunluğu diğer eski Amerikan yapımı filmler gibi tek bir mekanda geçiyor ve o yıllarda aksiyon ya da çok mekanlı çekimler sanırım bütçe gerektirdiği için bol bol konuşmalara yer verilmiş ancak yine de sıkılmıyorsunuz. 12 Angry Men filminde de tek bir odada geçiyordu bütün film ve hep konuşmaydı ama başarılıydı. Sanırım bu filmlerin başarısı da buradan geliyor.
Eski filmlerin tabi ki en güzel tarafı siyah beyazın büyülü dünyası oluyor. Filmin çok net olması da daha keyifle izlenebilmesini sağladı benim için. Ingrid Bergman ın güzelliği de göz kamaştırıyordu açıkcası. Siyah beyaz filmlerde ciltler daha mı pürüzsüz görünüyor ne:) Erkeklerin cildi bile oldukça düzgündü. Neyse ama esas kızın güzelliği tartışılmaz.1982 yılında vefat etmiş..
Esas oğlan Rick ise oldukça iyi bir oyunculuk çıkarmış oldukça 'cool' duruyor tam rolüne uygun bir şekilde. Sanırım oyunculuklar senaryodan daha güçlü bu filmde. 
Klasik bir aşk filmi ve hala sıkılmadan izlenebilir bence. Ama en sevdiğim filmlerden oldu diyemem. O zaman için güzel bir filmdi muhakkak ama zaman hızlı akıyor...
İyi seyirler
Imdb Puanı: 8.7 / 10
Benim Puanım: 7 / 10


5 yorum:

  1. Benim için yeri ayrıdır Casablanca nın. Nedendir bilmem çok severim bu filmi.
    Sonunda ki -' Paris hep bizim kalacak' sözü unutulmazlardandır.

    YanıtlaSil
  2. bu fılm benım elımde necut bır fırmanın hedıyesıydı harıka sıyah beyaz bır fılm kıtap cekılısımde bana dusersen sana bunuda yoolarım ıstersen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekilişini hele bir kazanayım da:) ümidim yok çünkü

      Sil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...