18 Ocak 2012

4'ün Kuralı * Ian Caldwell & Dustin Thomason / Kitap

"Sırrı korumak adına ilk cinayet 500 yıl önce işlenmişti.

Zamanın ötesinden günümüze uzanan entrikalar, göz kamaştırıcı bilimsel araştırmalar ve muhteşem bir hayal gücünün bileşimi: 4'ün Kuralı

Mezuniyetlerine çok az kalmış olan iki öğrenci -Tom Sullivan ve Paul Harris- Hypnerotomachia Poliphili'nin gizemli mesajlarını çözmek üzeredirler. Üzerinde çalışan herkesi hipnotize etmesiyle ünlü 500 yıllık Hypnerotomachia, Tom Sullivan'ın babasını da aynı şekilde etkilemiş ve adam bu konuyu saplantı haline getirmiştir.

Tom ve Paul, yüzyılların sırrını çözmek üzereyken hiç beklenmedik engellerle karşılaşırlar. Ancak, iki arkadaşın bulduğu eski bir güncede, o tarihi Rönesans elyazmasının sayfaları arasında gizli bir mezarın yerini gösteren şifreler olduğu anlaşılır.

Bu son ipucu, iki arkadaşı Hypnerotomachia'nın garip dünyasına; unutulmuş bilgeliğin, inanılmaz cinsel zevklerin ve korkunç bir vahşetin yer aldığı o dünyaya iter... "


-Publishers Weekly- 


Kitabı sonunda bitirebildim. İtiraf etmeliyim giriş kısmından sonra beni sıkmaya başladı ve kitap elimde büyüdü de büyüdü ancak düğümün çözüldüğü yer Rönesans tarihine karşı merak uyandırıyor. Teknik olarak Olasılıksız a , Da Vinci Şifresi ne benziyor. Acaba tüm Amerikan yazarlar bu şekilde mi yazıyor merak etmeye başladım. Ana konu seçiliyor genelde bilimsel tarihsel dini konu olabilir. Çoğunlukla tam çözülememiş gizemli konular ve onun üzerine kahramanlar macera yaşıyor. Bu macerada içsel yolculuklar baş kahramana verilmiş bir ayrıcalık genelde...Ölüm silah da vazgeçilmez oluyor. Kötü sonlar hep ölümle mümkünmüş gibi...
Ancak bu kitapta farklı olarak konu dikkatimi çekti Rönesans tarihine bir kapı açmış oldu benim için. Ama Amerikan tarzı diyologlardan bıkmış haldeyim şu an itibariyle. Bu tür kitaplara meraklıysanız güzel bir kitap diyebilirim.. 
Kitapta farklı yerlerde dinlenilen Sinatra yı okudukça onu dinlemek geldi içimden buyrun...Sanırım Amerikan kültürünün tek sevdiğim yanı caz..

4 yorum:

  1. kitabı listemin sonlarına doğru 1-2 ve hatta 3 basamak aşağı kaydırdım, yorum için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. ne demek:) umarım bundan sonraki kitapları daha şevkle önerebilirim

    YanıtlaSil
  3. ben de amerikan diyaloglarından bıkmış durumdayım, belki de çeviridendir diyorum ama bir kişi de olsa farklı çevirmiş olurdu, onlar da da çok kullanılan kalıplar var ve bir türlü sıkılmıyorlar.. kitabı okumamaya karar verdim, zaten hiç aklımda yoktu ya :)yorum için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...