6 Ağustos 2012

Kelebeği Kurtarmak * G.Willow Wilson / Kitap

Kelebeği Kurtarmak kapağından etkilendiğim bir kitaptı ve üstüne bir not düşülmüştü kapağın:
" Amerikalı Genç Bir Kadının Aşka ve İslam'a Yolculuğu" 
Bir Amerikalının gözünden özellikle 11 Eylül sonrası İslam'ı görmek istediğimden aldım bu kitabı. Beklentimi de karşıladı.
Ancak sayfaları okurken arkada basılmış harflerin izlerini bariz şekilde görmek de dikkatinizi dağıtabilir. Bu bakımdan Derin Kitap sınıfta kaldı. 
Kitaba ismini veren Kelebek ise bir camiden esinlenmiş. Aslında kitabın orjinal adı Kelebek Camii  ama Türkçe ye böyle çevrilmiş ki bence Kelebek Camii nin kitapta anlatmak istediğine uygun bir isim olmuş.

Kitap yazarın kendi hayatı aslında. Yazar atesit olarak yetiştirilmiş ailesi tarafından ve dinin sadece cahiller için olduğu vurgulanmış hayatı boyunca. Ama Wilson dinlere ilgi duymuş ve o konuda çalışmalar yapmaya başlamış. Üniversiteden sonra Mısır da çalışma fırsatı yakalayınca yeni bir sayfa açmış hayatında. Kitapta da bu yeni hayat anlatılıyor. Bir kadının hem dinini hem vatanını değiştirmesi yeterince büyük olaylarken bir de orda aşkı bulup evlenmesi ve hayatını orada geçirmeye karar vermesi özellikle bir Amerikalı için oldukça radikal. 
G. Willow Wilson
Mısır hakkında, oradaki müslümanların günlük yaşantıları hakkında, oradaki ileri gelen din adamları hakkında, bir Amerikalı nın gözünden çok şey görebilirsiniz. Mısır a hiç gitmediğim için de ortak dini alışkanlıklar dışında Mısır hakkında birçok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Ama şükrediyorum ki Türkiye de yaşamaktayım:)
Kitap bir çok gözleme yer vermesine rağmen yazarlık konusunda çok yetkin bir kalemi olduğunu düşünmedim okurken. Kitabı okurken hep bir düğüm, çözülme noktası, bir amaca doğru yol aradım ama yazar  hayatının müslümanlıkla ilgili olan kısmını sırayla anlatmakla yetinmiş. Belki de bu kitabın gerçek hayat olmasından dolayı kitapta bir çözüm noktası bulunmuyor. Nereye gelecek diye bekliyorsunuz ama bir yere gelmeyecek sadece okuduğunuzdan keyif alın derim... 


Altını Çizdiklerim:

" Konuşmayacağım seninle, sadece düşüneceğim seni.
Tek başıma otururken, ya da yalnız uyandığımda geceleri
Bekleyeceğim; şüphesi tekrar karşılacağız seninle,
Özen göstereceğim seni asla yitirmemeye." 
Walt Whitman, ' Bir Yabancıya'

" Biliniz ki zafer sabırla, kurtuluş sıkıntıyla, kolaylıklar zorlukla elde edilir." Hz. Muhammed

" Ne şekilde yaşayacağınızı seçmek, yaşamayı seçmektir."

" Tanıştığım, Batı'yı (özellikle ABD'yi) sevmeyen Ortadoğuluların çoğu Batı'yı tüm ülkeleri yerle bir olana dek bombalayan, yerel işletmeleri iflasa sürükleyen (gerçi bu ünvan artık Çin'e verilebilir) ve Ortadoğu'nun başarısızlığa uğradığı yere kadar dur durak bilmeden askeri ve ekonomik bir canavar olarak görülüyor. Bunun geniş anlamda gerçeği gösterdiğini düşünüyorum. Din asla tartışmanın bir parçası değil."

"Kara çarşaf gayrimüslimlere bir bastırılmışlık izlenimi verse de, mollaların Batılılarla yarım ağızlı uzlaşma noktası olan kaba saba mantoların sağlayamadığı itibarı sağlar insana."

" Ortadoğu'da kadın olmak tahrik edici bir çelişkiydi. Batı'daki kadından daha az özgürdü ama daha fazla kıymet görüyordu buradaki kadınlar."

" 'Bir Donna Tartt romanında' dedim Gizli Tarih adlı kitabına gönderme yaparak, 'dindar olmaktan "iç monologun sesini açmak" olarak bahsediliyor.' "

11 yorum:

  1. Kapak tasarımı ve kitabın ismi ilgi çekici gerçekten. İçeriğinin de bekleneni vermiş olması çok güzel.
    Paylaşımın için teşekkür ederim.
    Sevgiler ^-^

    YanıtlaSil
  2. Listeye ekledim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı merak ediyordum, okumuş birinin ağzından yorumu duymak iyi oldu. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şahane bir kitap olmasa da doğulu bir hayat batılı bir bakış açısı görmek için güzel

      Sil
  5. ismi ve kapağıyla benim de çok dikkatimi çekmişti bu kitap ama arkasını okumamla elimden bırakmam da bir oldu. Ben hiç sevmiyorum bu tarz hikayeleri ama tercih meselesi tabii ilgisini çekenler için güzel bir kitap olabilir :)

    YanıtlaSil
  6. altını çizdiklerin de kitabın kapağını doğrular nitelikte, ben de ekledim kitabı listeye :)

    YanıtlaSil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...