2 Temmuz 2012

Uçurtma Avcısı* Khaled Hosseini / Kitap



Şu anki kitabımı okurken birden aklıma daha önce okumuş ancak paylaşmamış olduğum bir kitap aklıma geldi 1 ay kadar oluyor sanırım. Filmini de izleyeyim ikisini karşılaştırayım derken tamamen aklımdan çıkmış. Çünkü kitabın üstüne bir de filmini izleyemedim sıkıldım sonunu bildiğim için :) İşte öyle sıkılganlıklarım var bir okuduğum kitabın bir de seyrettiğim filmin bir daha yüzüne bakmam. O yüzden kitaplarımı değiş tokuş yaparım hep:)  Ha okuduğum kitap mı? Uçurtma Avcısı... Çok öncelerden arkadaşımın çantasında görmüştüm ve "mutlaka oku" demişti  bana. Öyle çok sık kitap okumayan biri olduğu için de kitabı çantasında taşıttıran bu sebep neyin nesi derken zaten birçok yerde duydum ve okudum. 
Hakikaten farklı milletten bir yazarla tanışmak çok güzeldi öncelikle. Tamam, Amerikan ya da Türk yazarların tarzına alışkınız biliyoruz ama bu yazar daha farklıydı... Kişileri anlatışı çok ayrıntılı, bir o kadar içten ve samimiydi.


Kısaca konusu ise Afganistan'ın çöküşü ve Sovyet'in işgali gibi siyasi bir ortamda bir çocuğun acıklı hikâyesi diyebiliriz. Bu çocuğun ismi Emir... Babası yaşadığı yerin en zengin ve güçlü insanlarından... Annesi ölmüş... O da çocukluğunu zenginlik içinde bahçıvanın oğluyla geçirmekte. Her şey güzel gözükse de babasının gözüne girememekten dolayı yaşadığı üzüntüler, bahçıvanın oğluna olan babasının sevgisini kıskanması, duyguları bu çocuğun gözünden anlatılmış. Gerçekten yazarın kaleminden değil sanki o çocuğun gözlerinden bakmaya başlıyorsunuz dünyaya. Daha kitabın başında olaylar başlıyor ve inanılmaz akıcı bir kitap ortaya çıkıyor.  O kadar iyi kurgulanmış ki. Hiç bir yerde sıkılmıyor ya da kopmuyorsunuz hikâyenin gerçekçiliğinden… Yazarın doğudan olması da kullandığı üsluptaki sıcaklığı bir bakıma açıklıyor... Batı yazarlarında bu kadar duygusallık bulamıyorum ben... Hikâyeyi anlatmayacağım ama hikâyenin güzel olması dışında son derece berrak bir şekilde anlatılmak istenenin verilmesi, duygusallığın dozajında olması, büyük savaşları, dramları yansıtan bir çocuğun gözündeki belli belirsiz anılar insanı etkiliyor... Hani bazı kitaplar vardır kendinize göre hayal eder kurgularsınız ve filmiyle karşılaşınca benim hayal ettiğim böyle değildi dersiniz ya. Bu kitap hiç öyle değil. Tamı tamına bütün hikâye karşınızda apaçık duruyor pek yorum yapmak zorunda kalmıyorsunuz:) Evet bir başyapıt değil bu kitap ama çerez bir kitap da değil. Etkileyici, can alıcı, düşündürücü, akıcı bir kitap...

9 yorum:

  1. Bu kitap cidden çok etkileyici ama. Ve filmini iyi ki yarıda kesmişsin; çünkü kitabı okuyan biri için hayal kırıklığından başka bir şey değil.
    Ve oradaki, Aref miydi neydi o küfürlerin hepsini hak eden çocuğun adı? He, anlamışsındır, ona az küfür etmemiştim ben. Allah'ın belası. ahaha. Neyse. Ama cidden, yazar bütün duyguları tam anlamıyla yaşatıyor sana. Hissediyorsun. YA, ben ağladım bile okurken.
    Bir de, kitaplarımdan asla vazgeçemem ben. Değiş-tokuş yapmak mı? Ödünç vermek bile zorken... YOOO! Okuduğum kitabı çok beğenmişsem yıllar geçtikten sonra bir daha okuyabilirim, tekrardan izlediğim filmler ise... tonlarca. En basitinden, Sweeney Todd'u o kadar izlemişim ki artık izlerken şarkılarını eşlik bile ediyoum. ehehe.
    Ama tabi, zaman kaybı da olabilir. Bildiğini, bir daha izlemek ya da okumak. Ama biliyor musun, ben tekrardan okuduğum kitapları hep unuttuğum için okumuşumdur. ahaha. Zaten onların sayısı da pek az.
    Neyse ben susayım en iyisi. Çok yazdım.
    Ama kitap cidden, FEVKALADENİN FEVKİ.

    YanıtlaSil
  2. :) iyi yapmışsın.. ben de unutuyorum muhakkak ama kitabın bir yerinde hatırlamaya başlayınca ööf okumuştum bunu diye kapatıyorum. o yüzden unutsam da unutmasam da bir daha elime almam o kitabı. e sürekli kitap alınca ordan oraya yerlerini değiştirmekten başka bir işe yaramıyor bir süre sonra en iyisi okuyacaklarımla değiştireyim diyorum:) filmleri seyrederim o ayrı:)

    YanıtlaSil
  3. ne kitaptı ama değil mi? nasıl dokunaklı, nasıl ağlatır insanı. filmini izlemedim ama.

    kitap elinde olunca yıllar sonra altını çizdiğin cümleleri görmek, hatta bir daha okumak çok güzel bir şey olmaz mı? bence öyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok güzel bir kitap. çok değerli kitaplarımı saklıyorum tekrar okuma ümidiyle ama böyle özellikle hikaye tarzı kitapları sonunu bildiğim için tekrar okuyamıyorum:)

      Sil
  4. Hayatımda okuduğum, okurken de bin parçaya bölündüğüm, en güzel kitaplardan biri, ben filmini izlemedim ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şey kaçırmış sayılmazsınız bence..

      Sil
  5. Ben önce filmini izleyip sonra kitabı okuyanlardanım ne yazık ki:( Filmi izlerken çok etkilenmiş çok sarsılmıştım. Kitap ta aynı şekilde. Yazarın diğer bir kitabı Bin Muhteşem Güneş'i de tavsiye ederim. Orda ki hayat da çok etkileyici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçe dokunan bir tarzı var yazarın. Üzülüyorum okurken o yüzden bir daha okur muyum bilemem ama çok duyuldu o kitap da..

      Sil
  6. Çok harika bir kitap ağladım resmen çok dramatik..:)

    YanıtlaSil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...