13 Şubat 2013

Bu Egoları Şişirsek de mi Saklasak? * Aykut - Esra Oğut

Aykut Oğut ve eşi Esra Oğut u ilk Saba Tümer in gece programında görmüştüm ve ilgimi çekmişti ama kişisel gelişim kitaplarına mesafeli durduğumdan alıp okumamıştım. Bir arkadaşımda bu kitabı görüp göz atınca ben de okumaya karar verdim. Ancak yanlış kitaptan başladım sanırım. Bu kitap daha çok yazarın ilk iki kitabını okuyup hayatında uygulayıp, bazı yerlerde takılanlar için takıldıkları konulardaki sorulara eşiyle beraber verdiği cevapları kapsıyor...
Çok açıklayıcı olmamakla beraber konunun neyle ilgili olduğunu anlayabiliyorsunuz az çok. Az çok olması bence kitabın yetersiz tarafı... Sonuçta benim gibi ilk kez bu kitap vasıtasıyla yazarla tanışmak isteyenler olabilir ve tamamen konuyu anlatmakta yetersiz kalıyor. Soru - cevap şeklinde ilerleyen kitapta herhangi bir konu ayrımı da bilerek yapılmamış. Yüreğimiz bizi nereye götürürse o sırayla kitabı hazırlayacağız gibi bir açıklamada bulunmuşlar !

Peki neden bahsediyorlar bu 3 kitap boyunca? Aykut Oğut aslında bir oyuncu, seslendirme sanatçısı ancak ABD ye türlü hayallerle gidip orada büyük hayal kırıklıklarına uğrayınca kişisel gelişimine önem vermiş ve yaşam koçu Darel la tanışmış. Onun sayesinde de yaşama bakış açısı değişmiş ve şimdi de mutlu bir adam olarak bunları paylaşmak ve karşılığını almak istiyor tabi ki maddi olarak... 
Eşi de uyuşturucu bağımlılığı, depresyon gibi çeşitli zorlu yollardan geçerek meditasyon ve yogayla mutluluğu bulmuş biri olarak bu iki insan birbiriyle uyu m sağlamış ve hayatlarını daha iyi yaşamak için çaba sarfediyorlar, aynı  zamanda da yaşam koçluğu yapıyorlar. 
Peki bu mutluluğu nasıl bulmuşlar? Dediğim gibi kitapta zaten konuyu hazmetmiş insanlara verilen cevaplar olduğu için çok ayrıntılı cevap veremeyeceğim bu soruya ama anladığım şu: Bir hayat yaşıyorsunuz ve memnun değilsiniz. Bu A kutusu ve daha iyi bir hayat yaşamak istiyorsunuz bu da B kutusu. Bu B kutusuna ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanıyorsunuz. Vizyonlama, olumlama, şükür egzersizi, piramit gibi.. Mesela daha iyi bir işte çalışmak istiyorsunuz. Hayalinizdeki işe sahip olunca hissedeceğiniz duyguları hissetmeye çalışıyorsunuz, her ayrıntısını hayal ediyorsunuz vs. Bu biraz Secret kitabına benziyor aslında ki ben o kitabı hiç beğenmemiştim. Ancak bu kitapta farklı olan çok büyük adım atmadan istemek ve o isteğe bağımlı olmamak gerektiği anlatılmış. Yani o iş olmazsa ben mutsuz olurum gibi bir düşünce ve o işe muhtaç olma durumu asla o isteğinizi gerçekleşmemesi anlamına geliyor ki bence mantıklı. Onun yerine şu anki duruma şükretmek ve B kutusunu bağlanmadan istemek gerekiyormuş ki aslında evrene mesaj göndermekten daha çok dua etmeye daha çok benziyor.
Kitapta dini inançlardan bahsedilmiyor bu yüzden herkese karşı objektif bir durumu var aslında. Ancak ben yine de dinle bağdaştıran görüşleri daha çok yakın buluyorum kendime. 
Neyse ben kitabı beğendim aslında çok somut örnekler ve samimi görüşler var. Fikirler havada kalmamış, herkesin hayatına gerçekçi bir şekilde değinmeyi başarmışlar. Bunda çok kişiyle iletişime geçiyor olmalarının da faydası var tabi ki. 
Ayraşehri adında bir internet siteleri var ve orada çeşitli videolar, maillerle gelişim sürecini desteklemeye çalışıyorlar. Ama bence işin o kısmı tamamen ticari. Site üyeliği atlık 60 TL imiş ve bence eğer kitaplarında anlattıkları gibi bir yöntemse insanın kendi kendine başarması mümkün gibi gözüküyor. 
Bir de kitapta sürekli Darel Rutherfor dan bahsediyorlar. Onların hocası gibi bir şey yani. Bütün bunları öğreten kişi diyebilirim. Belki onun kitabı olan Çözüm Olmak ı okumak da faydalı olabilir:) 
Dediğim gibi bu yöntemleri ne uyguladım ne ayrıntısını anlayabildim ama bana mantıklı gelen yanları olduğu için ilgimi çekti. Araştırdığıma göre Evrenden Torpilim Var kitabı yeterli bilgiyi sağlayacaktır... Okursam onu da yazacağım..
Yazarların katıldığı programdan bir bölüm de aşağıda... Neredeyse bütün sohbet programlarına katılmışlar ve videolarını ayrasehri.com da bulabilirsiniz.



Bunlar da altını çizdiğim cümleler oldu:



İyi Okumalar

6 yorum:

  1. Yorumundan anladığım kadarıyla bu kitap Aykut Oğut'un "Evrenden Torpilim Var" kitabının bire bir kopyası. Aynı şeyleri tekrar yazmak için bir kitaba daha ne gerek vardı anlamadım. Bence zahmet edip okuma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence zaten Evrenden Torpilim Var ı okumak yeterli sonraki iki kitap yazara doyamayanlar için. Bu kitapta bazı yöntemlerin adı geçmiş ancak açıklama yok o yüzden merak ettim

      Sil
  2. Bende evrenden torpilim var kitabını okudum, bloğumda da paylaşmıştım. Hatta yazarla iletişime geçtim, onlarda Ayra şehrinde bloğumu paylaştılar. Ben kişisel gelişim kitaplarını çok seviyorum. Sizin gibi not çıkarıp dolabıma astım :) Sahip olmak istediğiniz neyse, ona sahipmiş gibi davranmak çok mantıklı geldi bana, Secret ı da okumuştum. Çekim yasası kısaca. Benzer şeyler bahsediliyor genelde. Bol çekimli günler size :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A öyle mi ne güzel ilgilenmiş olmaları... Secret kitabı dediğim gibi biraz uçuk gelmişti bana ama bu biraz daha mantıklı geldi bana. Henüz bu yöntemi denemek için yeterli bilgiye sahip değilim ama umarım sizin işinize yaramıştır. Ben daha çok istediklerimi elde etmek için değil kötü olaylara farklı bakış açılarıyla bakmak için bu yöntemi uygulayabilirim ilk kitabı okuduktan sonra..Sevgiler

      Sil
  3. altını çizdiklerim kısmını pek bir sevdim.
    kitaplı bir mimin var bende :)

    http://hrklrdyrm.blogspot.com/2013/02/kitapl-bir-mim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler beğenmene sevindim:) Mimini gördüm en kısa zamanda yapacağım.
      Sevgiler

      Sil

Her türlü soru, eleştiri, isteğinizi, görüşünüzü lütfen hakaret içermeyen cümlelerle yazın. Seve seve hepsine cevap veriyorum...